Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bukanérok

A XVII. század első felében a francia kalózok a spanyol hajók ellen Hispaniola szigetéről indították támadásaikat. A század közepére már több ezer francia, angol és holland származású kereskedő élt fontos kikötő városokban (Port Royal, Tortuga). Ezeket a kalózokat nevezték bukanéroknak. Nevüket az eredeti francia telepesek után kapták, akik húsfüstölésből (boucanning) éltek. A Port Royal-i bukanérokat a „Partvidék testvéreinek” hívták.
Az első bukanérok még földművelésből éltek, ám mikor a spanyolok meg akartak szabadulni tőlük, sokuk tért a kalózkodás rögös útjára. Kemény férfiak voltak, akik gyors, rajtaütésszerű támadásokat végeztek. Éjszaka hátulról felosontak a hajókra, tönkretették a kormánylapátot, majd megölték a legénység fontos tagjait.
A XVII. század második felére már nem csupán spanyol hajókat, de tengerparti városokat is képesek voltak megostromolni.
A bukanérokat a Spanyolország elleni gyűlölet kovácsolta össze. Nem hivatalos zsoldosként bárkinek a szolgálatába álltak, aki a spanyolok ellen indított támadást.
A XVII. század végére egyre nagyobb hatalomra tettek szert. A Csendes-óceán egész térségében uralkodtak, több fontos győzelem is fűződött a nevükhöz (New Segovia, Venezuelai-öböl, Porto Belló, Panama). Amikor Henry Morgan 1671-ben elfoglalta Panamát, kezdetét vette a bukanérok aranykora.
Több mint 10 év után megindult az aranykor hanyatlása. Ennek oka önpusztító életmódjuk volt, hiszen kegyetlenek és pazarlóak voltak. Egyik napról a másikra éltek, gondolkodás nélkül elköltötték, amit megszereztek. Utolsó jelentős támadásuk Cartagena 1689-es kifosztása volt. Később sokan váltak privatérokká vagy olyan kalózokká, akik bármelyik nemzet ellen támadásokat szerveztek.

ForrásJohn Reeve Carpenter Kalózok (Hét tenger ördögei) és John Matthews Kalózok című könyvének többszöri elolvasása. Előfordulhat, hogy egyes információkra rosszul emlékszem, így szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a köteteket. Nagyszerű könyvek! 

 

A mappában található képek előnézete Kalóztörténelem

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.